Logo skadedyrshop  Logo pelias.no

Latinsk navn: Lasius niger

Andre skrivemåter/benevnelser: Jordmaur, Sukkermaur

Svart jordmaur (også kalt jordmaur eller sukkermaur). Etter parringen (under svermingen) søker maurdronningen å finne et trygt sted å starte sin egen koloni. Den må føde opp sine første arbeidere selv. Når de første arbeidsmaurene klekkes, vil de som voksne overta ansvaret for å finne mat og holde orden i redet. Dronningen konsentrerer seg om å legge egg, slik at antall individer raskt øker i kolonien. I sommerhalvåret vil kolonien produsere hanner og hunner med vinger slik at disse kan sverme og danne grunnlag for nye samfunn.

  • svart_jordmaur_01
  • svart_jordmaur_02
  • svart_jordmaur_03
  • svart_jordmaur_04
  • svart_jordmaur_05
  • svart_jordmaur_06

Atferd og biologi

Svart jordmaur lever i hager og bygger reder langs grunnmur, under steiner og heller. Et samfunn startes av en enkelt dronning, som svermer fra en eksisterende koloni. Tilgang på mat er vanligvis årsaken når svart jordmaur etablerer reir inne i bygninger. Den kan bygge reir i råteskadet treverk eller i isolasjon, for eksempel under baderomsgulv.

Føde

Svart jordmaur spiser søt mat og finner lett frem til alt som er søtt. Ved hjelp av luktspor danner de maurstier, som raskt tas i bruk av travle maur. Utendørs er den viktigste matkilden bladlusekskrementer (honningdugg fra bladlus) og litt smådyr. Innendørs tar de for seg av all søt mat.

Skadeomfang og risiko

Ved etablering av reir innendørs kan svart skogmaur gjøre skade på isolasjon og allerede råteskadet treverk.

Bekjempelse

Finn ut hvor reiret og maurstiene til matkildene befinner seg. Begrens tilgangen til matkilden og legg ut forgiftet åte nært reiret. Denne behandlingen bør overvåkes nøye og følges opp over lengre tid. Direkte angrep med insektspray på reiret er også et alternativ hvis du vet hvor reiret er. Men husk at du skal bekjempe hele kolonien og maur som eventuelt klekkes ut av eggene i reiret. En enkel metode som kan brukes for å bli kvitt problemet er en maurlokkeboks.

For projesjonelt hjelp med bekjempelse av svart jordmaur / sukkermaur; se skadedyr.no

For maurgift og andre gjør det selv produkter; se skadedyrshop.no

Still spørsmål og les svar om Svart jordmaur på skadedyrforum.

Video av svart jordmaur (kunstig reir)