Logo skadedyrshop  Logo pelias.no

Latinsk navn: Camponotus herculeanus og Camponotus ligniperdus (Camponotus ligniperda)

Det finnes to arter av stokkmaur i Norge. Camponotus herculeanus forekommer over det meste av landet der det vokser skog. Camponotus ligniperdus er funnet nord til Nordland, men er vanlig bare i de sørlige deler av Østlandet.

Stokkmaurarbeiderne er ca. 8mm eller noe større. Bevingede dronninger kan bli minst 25mm.

 • Stokkmaur1
 • Stokkmaur10
 • Stokkmaur11
 • Stokkmaur12
 • Stokkmaur2
 • Stokkmaur3
 • Stokkmaur4
 • Stokkmaur5
 • Stokkmaur6
 • Stokkmaur7
 • Stokkmaur8
 • Stokkmaur9

Atferd og biologi for stokkmaur

Stokkmaur13Vanligvis vil stokkmaur etablere seg i stubber og nedfallstrær, eller som er svekket av råtesopper innvendig.

Stokkmaur etablerer også samfunn i hus og hytter. Angrep i hus oppdages ved at maur observeres inn- og utvendig. Det kan komme fint sagspon ved lister og en kan høre det grafser i veggen. Under svermingen vil en plutselig kunne se mange store maur med vinger som kommer frem på fasaden, eller samler seg i vinduer i huset.

Føde

Stokkmaur spiser sukker, næringsrike plantesafter og bladlusekskrementer m.m. som må hentes i naturen. De går ofte opp i trær i nærheten av samfunnet for å finne næring. Stokkmaur spiser ikke treverk, men de gnager i treverket for å bygge redet på et sikkert sted. Vanligvis vil stokkmaur etablere seg i stubber og nedfallstrær, eller som er svekket av råtesopper innvendig.

Skadeomfang og risiko

Stokkmaur vil gnage et uregelmessig nett av ganger og hulrom i treverket, for å få plass til samfunnet. I de tilfeller hvor redet bygges i hus kan de gjøre stor skade, spesielt om redet bygges i bærende konstruksjoner.

Stokkmaur er vanligvis ikke så plagsomme da de holder seg skjult og ikke beveger seg så mye åpent inne i huset. Dette fører ofte til at det går mange år før eier blir klar over at det er et problem.

Bekjempelse

Stokkmaur bør bekjempes av trenede personer.

En effektiv bekjempelse av stokkmaur, må rettes direkte mot redeområdet, hvor stokkmaur bor og formerer seg. Det kan være flere maurtuer og satelittkolonier i huset eller utenfor huset. Det er viktig å finne alle. Når tuene er funnet, er det viktig å angripe dem direkte og raskt, slik at dronningen i redet drepes. Hvis dronningen uroes, går det ikke mange sekundene før hun stikker av gårde, men arbeidere og egg. Hun søker seg til et sted, hvor et nytt stokkmaursamfunn kan etableres.

Det er viktig å vite at hvis dronningen klarer å unnslippe, kan det ta flere sesonger før det igjen er mulig å bekjempe stokkmaursamfunnet. Det er svært vanskelig for et skadedyrfirma å utrydde stokkmaur, hvis dette nettopp har skjedd. Normalt, sier vi nei til å utføre jobben.

Hvis du ønsker å bekjempe stokkmaur selv, er det sannsynligvis best å bruke et maurpulver, som kan blandes med vann. Du kan også forsøke å kombinere med bruken av forgiftet åte. Slike midler får du kjøpt på et hagesenter, eller en fargehandel.

Hvis du vil forsøke selv først kan du gå til vår - skadedyrshop.no - og kjøpe "gjør det selv" produkter mot stokkmaur i hus.

Video av stokkmaur